Thursday, November 15, 2012

Resepi Puding



Puding Buih-buih



Serbuk agar-agar





 Bahan
4 biji putih telur
12 gm serbuk agar-agar     
1 liter air
160 gm gula
pewarna [ikut pilihan sendiri]
loyang 4 segi 8 x 8 inci


 Cara 
1. Putih telur dipukul sehingga menjadi gebu. [kiranya kalau diterbalikkan tidak akan jatuh]
2. Bahagikan putih dibahagikan 4 bahagian
3. Serbuk agar-agar, gula dan air dimasukkan dalam periuk dan masakkan sehingga mendideh.
4. Ambil agar-agar 1 cawan dan campurkan dengan 1 bahagian putih telurdan warna.
5. Kacau perlahan sehingga semua warna sebati.
6. Tuangkan dalam loyang dan biarkan agak separa keras.
7. Ulang semula proses [4] - [6] dan lapiskan perlahan-lahan diatas agar-agar yg separa keras tadi.
8. Ulang semua proses melapis sehingga semua bahan habis.
9. Sejukkan dan potong. Hidangkan.

NOTA
Oleh kerana masa belajar puding ini tidak gunakan susu cair dalam adunan, so rasa lebih sedap dihidangkan dengan sos kastad dan fruit koktel.. \ ]

SOS KASTAD

Bahan

1 cawan susu cair
1 cawan air fruit koktel
3 s/b tepung kastad

Cara
1. Gaulkan semua bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
2. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
3. Hidangkan dengan fruit koktel sebagai hiasan.


00000000000


Puding Pelangi
Bahan-bahan
Bahan A
1 peket agar-agar [37 gm][rendamkan sebelum merebusnya]
6 mug air
2 cawan gula

Bahan B
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad

Bahan C
1 s/b serbuk koko bancuh
1 s/t nescafe
1 s/b air suam

Bahan D
pewarna merah

Cara Memasak
1. Masakkan agar dengan air sehingga hancur.
2. Masukkan gula. Bila mendideh tapiskan.
3. Bancuhkan bahan B dan tapiskan.
4. Masukkan bancuhan bahan B dan kacau sehingga agak pekat.
5. Asingkan adunan pada 3 bahagian .
6. Masukkan bancuhan bahan C dlam 1 bahagian tadi dan masakkan sehingga agak pekat.
7. Masukkan beberapa titik pewarna merah dalam 1 bahagian dan kacau rata.
8. Biarkan 1 bahagian pada warna asal [kuning kastad]
9. Lapiskan dengan perlahan2 adunan coklat kedalam acuan berselang seli dengan adunan kastad dan juga adunan merah.
10. Biarkan adunan keras sebentar.
11. Seukkan dalam petisejuk dan boleh potong.


0000000000

Dadih Coklat
Bahan 
1 lter susu coklat [ducth lady]
2 cawan air
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula

Cara 
1. Masakkan agar dan air sehingga mendidh.
2. Masukkan gula dan kacau.
3. Masukkan susu coklat.
4. Masukkan adunan kedalam cawan kecil dan sejukkan.
5. Simpan dalam peti sejuk semalaman.

NOTA 
Bolah digantikan dengan perisa Strawberry atau sebarang perisa.


0000000000000

Puding Lapis Kacha

 Bahan A 
10 gm serbuk agar 
160 gm gula 
800 ml susu segar 

Bahan B 
10 gm serbuk agar 
160 gm gula 
800 ml air 

pewarna -  merah, hijau dan kuning atau apa-apa warna

Cara 
1. Masakan bahan A dan B dalam 2 periuk yg berasingan sehingga mendideh. 
2. Sediakan gelas kaca berkaki 
3. Ambil 1 senduk agar2 B dan tuangkan dalam gelas. 
4. Ambil 1 senduk agar2 A [bersusu] dan masukkan warna merah dan kacau rata. 
5. Tuangkan perlahan-lahan ditepi gelas atas agar2 yg hampir beku. Ratakan sapuan agar-agar. 
6. Ambil pula 4 senduk agar-agar B dan tuangkan perlahan di tepi gelas atas lapisan merah yg hampir beku. Ratakan sekeliling gelas. 
7. Ulangkan semua proses melapis sehingga habis semua bahan. 
8. Sejukkan dan hidangkan


0000000000000

Puding Aiskrim
Bahan 
10 gm serbuk agar-agar 
700 ml air 
300 gm gula 
400 ml susu cair 
60 gm tepung jagung 
400 gm aiskrim keladi 
15 ml pes keladi
pewarna purple 
hiasan..sebarang pilihan 

Cara 
1. Masakkan serbuk agar-agar dan air sehingga larut dan mendideh. 
2. Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi. 
3. Masukkan susu cair yg dibancuh dengan tepung jagung. Biarkan mendideh. 
4. Angkat dari api dan tapiskandalam mangkuk besar. 
5. Masukkan aiskrim keladi dalam adunan puding dan kacau rata sehingga aiskrim cair. 
6. Masukkan separuh adunan dalam mangkuk acuan pilihan dan bekukan sebentar. 
7. Masukkan pes keladi dan pewarna purple kedalam adunan yg separuh lagi. 
8. Bila adunan dalam acuan telah mulai keras, masukkan adunan yg berwarna purple keatasnya dan sejukkan.
9. Terbalikkan puding dan hiaslah mengikut pilihan sendiri. 
10. Hidangkan sejuk.

000000000000

Puding Raja
Bahan-Bahan

15 biji pisang lemak manis/pisang tanduk separuh masak 
6 Keping jala mas
buah ceri merah/hijau
1 cawan tepung kastad - ditapis
750 ml air
2  cawan susu segar dutch lady
1 cawan gula castor
2 bii telur merah
1 sudu esen vanila
sedikit garam


cara-cara1. Pisang digoreng dengan minyak hingga brown
2. Campurkan semua bahan kastad, susu segar,air,gula, telur dan garam, dalam periuk ,pukul sebati
3. Masak di atas api sederhana, kacau agar tidak berketul hingga likat
4. Angkat dan curah dalam bekas
5. Atur pisang secara tanam/tekan hingga hampir dasar bekas. 
6. Ratakan.Taburkan jala mas yg telah dilerai , kemudian hias dengan ceri. sejukkan dalam peti ais.

000000000000000



    Puding Cendol

Bahan-bahan
1/2 paket agar2 [20 gm]
3 gelas air
1 cawan gula
1 cawan susu cair
2 cawan cendul
1 cawan gula merah

Cara Memasak
1. Rebuskan agar dengan air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula dan biarkan mendideh lagi. Tapiskan.
3. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.
4. Bahagian 1/3 itu dipanaskan dan masukkan gula merah.
5. Kacau rata dn biarkan mendideh dan tapis.
6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan ekras sangat nanti adunan tidak melekat.
7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair dan cendul.
8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.
9. Hidangkan.

No comments:

Post a Comment